Вентилатор за баня с датчик за влажност – защо е необходим

Строеж - баня, влажност, датчик

Доста високата влажност в банята в много случаи може да стане причина за поява в помещението на плесени и насекоми.

Решаването на този проблем и предотвратяване често провеждане на скъпоструващ ремонт може да се постигне с вентилатор. И най-добрият вариант за осигуряване циркулацията на въздух в банята, е вентилатор, в който има датчик за влажност.

Особености

Вентилаторът в банята може да се управлява както ръчно, така и автоматично. При ръчно управление е предвиден прекъсвач под формата на ключ. Помага за спестяване на средства, но не може да промени интензивността на аспирация и контролиране на влажността.

По-изгодно решение може да е вентилатор с таймер. С такова устройство не е нужно да се чака за проветряване на банята, но има същите недостатъци като и с ръчно управление.

Присъствието във вентилатор на датчик за движение осигурява включването на устройството, когато в банята влиза човек.

Но и този вариант на вентилатора не може да промени своята работа с отчитане условията вътре в помещението. По своята същност датчикът за движение е просто заместител на ключа.

От всички недостатъци е лишен вентилаторът, в който има хидростат – датчик за влажност, който извършва анализ на насищането на въздуха в банята с пари. Подобно устройство се включва само в условията на повишена влажност в помещението.

Други особености на вентилатора с датчик са:

  • Конструкция, която лесно се поставя както на стената, така и на тавана и на съществуваща вентилационна шахта;
  • Водоустойчиви материали на вентилатора, а също и изолация на всички електрически детайли;
  • Обратен клапан, който възпрепятства попадането на прах и на неприятни миризми от шахтата на въздуховода в банята, когато вентилаторът не работи;

Предимства

  • Работата на вентилатора с датчик е напълно автоматизирана;
  • Електроенергията се разходва по-икономично, тъй като вентилаторът ще се включва само когато датчикът отчете по-висока влажност;

Недостатъци

Много модели са доста шумни.

Принцип на работа

Както и вътрешното устройство, така и принципът на работа на вентилатора с датчик за влажност, е на практика същото както и на традиционните вентилатори.

При включване на електрическия двигател започва въртене на перки, което води до движение на въздух в помещението.

Но принципната особеност на моделите вентилатори за баня е фактът, че това устройство не разкарва въздуха вътре в помещението, а го изсмуква.

С въздуха във въздушния отвор попадат капчици влага, затова в резултат на работа на вентилатора може да се промени влажността в банята.

Видове

Вентилаторът с датчик за баня може да бъде:

  • Осев – такъв вентилатор се избира за баня най-често;
  • Центробежен – предпочита се при проблеми с вентилационния канал;

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.