Влага и мухъл – как да се преборим с тях

Как да премахнем влагата

Вероятно и преди сте чували, че влагата е една от най-опасните болести. Ако случайно забележите следи от нея по тавана или стените, то незабавно следва да се погрижите за отстраняването й. Обикновено влагата се появява под формата на мухъл, който може да бъде в различни окраски – сив, син или зеленикаво, дори понякога и розовеещ.

Най-често обаче се наблюдава в мръсно бял цвят или в черно. Без значение какво количество мухъл сте открили в дома си, то незабавно се погрижете за неговото отстраняване, ако не желаете на по-късен етап да си навлечете множество неприятности, свързани със здравословното ви състояние.

Как да се справим с влагата

Обикновено ставаме свидетели на по-тъмни петна по стените, по ъглите или по тавана, поради простата причина, че влажността в самото помещение е много по-висока от допустимата. Както прекомерната влажност, така и твърде изсушеният въздух в дома ни могат да представляват опасност както за нас самите, така и за растенията, които отглеждаме, а дори и за домашните ни любимци, ако имаме такива.

Обикновено хората масово страдат от появата на мухъл в мокрите помещения. Това е така заради самото предназначение на банята. В този случай обаче няма за какво толкова много да се тревожите, тъй като времето, което прекарвате в банята или тоалетната, които обикновено са едно и също помещение, не е кой знае с каква продължителност.

Нежелателно е, когато влагата се разпространи в другите помещения. Важно е навреме да се справите с този проблем, тъй като разпространяването на мухъла не отнема кой знае какво време и много скоро можете да видите сами с очите си как цяла една стена е променила изцяло своя цвят.

За да отстраните плесента, то бихте могли да си послужите с множеството препарати, които днес свободно всеки от нас има възможността да си закупи от пазара. Разбира се, докато си служите със съдържанието в опаковката, то спазвайте всяка една препоръка за безопасност, тъй като могат да ви увредят сериозно кожата. Старайте се да не вдишвате от препарата и винаги ползвайте ръкавици.

Ако ли обаче не сте привърженици на препаратите и поради една или друга причина предпочитате да ги оставите на заден план, то можете да се насочите към нещо изключително безопасно за хората, но същевременно с това смъртоносно за мухъла – оцет. Смесете равни части оцет и вода и впръскайте обилно по местата, където съществува плесента. Така ще разрешите проблема си, без да се налага да се тревожите за  последиците от влагата, рефлектиращи пряко върху вашето здраве.

Тези и още много други полезни съвети можете да получите, ако прочетете и останалите ни статии в Stroej.eu.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *