Влага у дома – как да се преборим

Влага у дома

Влагата е едно от най-неприятните явления, които можете да забележите у дома или на работното си място. Тя се проявява под формата на мухъл, наричан още плесен,  който съществува под различни окраски. Най-често е в мръсно бял или сив цвят. Ако не искате да си навлечете сериозни неприятности, то незабавно трябва да се заемете с неговото отстраняване. Някой от вас може и да не знаят, но тази нежелана гостенка може да се превърне в причинител на болести на дихателната система, както и на куп алергии, с които да се борите дълго време след това.

Какво трябва да знаем за справянето с влагата

Съществуват няколко сполучливи начини за справянето с влагата. Обикновено хората се доверяват на множеството препарати, предлагащи се в търговските вериги магазини. Тук е моментът да споменем, че при използването им трябва да се спазват стриктно всички инструкции за безопасност, защото съдържанието в опаковката може да увреди кожата на ръцете ви. Дори и да не е отбелязано от производителя, то сложете ръкавици, докато третирате местата, по които се е появил плесен.

Ако ли обаче не сте привърженици на подобен вид средства, то бихте могли да заложите на нещо съвсем безобидно за вас самите, което обаче е в състояние да сложи край на мъките ви, свързани с мухъла. Става въпрос за обикновения оцет. Разредете еднакви количества вода и оцет и след това впръскайте обилно по местата, където се е появила влага. Това може да се направи и със сода за хляб. Тогава няма да се налага да проветрявате часове наред помещението и да се тревожите, че семейството ви може да вдиша от отровните изпарения.

Отделно, онези от вас, които искат да разрешат проблема си перманентно, то биха могли да поставят изолация на стените и по този начин да се предпазят. В редовете по-долу ще ви споделим някой от методите, които изключително много помагат за унищожаването на неканената гостенка. Сигурни сме, че за повечето от тях дори не сте й предполагали. Ето какви са те:

  • Морска сол – тя има изключително изявен абсорбиращ ефект и е много подходяща за предотвратяването на влагата. Освен това, притежава и дезинфекционни свойства и се бори успешно с миризмите. Важно е да направите смес, като внимавате съотношението между съставките да бъде стриктно спазвано. Смесете 3 с. л. морска сол с 5 капки лавандулово масло. Оставете тази смес в едно пликче и ги поставете в затворени пространства. Подменяйте през няколко седмици. Ще се изненадате как след кратко време няма да им и следа от така неприятната за вас влага.

 

  • Масло от чаено дърво – то се справя успешно с елиминирането на бактериите и защитава всяка една повърхност.

Тези и още много други полезни съвети ще получите, ако си отделите време и прочетете статиите ни в Stroej.eu.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *