Защита на кабели и проводници от гризачи и домашни любимци

Строеж - кабели, защита, изолация

Електрическите проводници у дома могат да бъдат повредени от различни вредители, които общо могат да се разделят на два типа.

За първи се смятат гризачите, които са навсякъде, те могат да навредят сериозно и да повредят на практика всички проводници у дома.

Към втората група са домашните любимци, които обичат да гризат всичко, което им попадне пред очите.

Затова ще се опитаме да ви разкажем какви защити за кабели и проводници съществуват, ще разглеждаме и основните начини как да защитим проводниците у дома.

Как да защитим проводниците от гризачи?

Обикновено хората си задават въпроса как да защитят проводниците от гризачи, ако те са прекарани в мазето, на празно място или жилището се намира в близост до гора.

Гризачи и плъхове често прегризват изолацията и затова е възможно да стане късо съединение и електричеството у дома да прекъсне.

Разбира се, животното губи живота си, но това не обезсмисля нуждата да се борим с проблема. Така ще се избавите от излишните проблеми.

Защитата на проводници и кабели у дома може да се направи по следните начини:

  • Ако основните проводници минават под пода, е препоръчително да се направи замазка за подово отопление. Разбира се, това са излишни разходи, но така ще се предпазим.
  • Проводниците между подовите плоскости може внимателно да се направи с разтвор, така гризачите няма да могат да направят нищо лошо.
  • Най-добрият вариант – това е използване на брониран кабел, гризачите няма да успеят да го прегризат. Има и един недостатък, че подобни проводници струват доста пари.
  • Ако нямате желание да харчите пари за бронирани кабели, е препоръчително проводниците да се направят с т.нар. тръбна изолация. В такъв случай нито едно животно няма да може да направи нищо на електрическите кабели;

Обърнете внимание, в Интернет на много места се срещат съвети проводниците да се обработват с отрова срещу гризачи.

Но това не е препоръчително да се прави, подобна отрова носи сериозна заплаха за човешкия организъм, особено ако кабелът минава през стените или през тавана.

Най-лесният и надежден начин е бронираният кабел, който може да се използва. И изобщо, трябва сами да разбираме, че е по-лесно да убиваме всички гризачи, отколкото да правим такова подсилване на проводниците.

Това ще бъде по-лесно, по-добро и по-ефективно.

Как да защитим проводниците от кучета и котки?

Домашните любимци също обичат да гризат проводници, борбата с тях е по-сложна. Освен това, ако захапят по-сериозно проводника, това може да ги убие, което би било много неприятно.

А всяко куче може да прегризе шнур безпроблемно. Едно от решенията е проводниците да намажат с почистващо средство или с лютиво, така желанието за гризане на проводника ще отпадне завинаги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *