Видове оранжерии и как да изберете

Видове оранжерии

Видове оранжерии и как да изберете? В днешно време в магазините трудно ще намерите зеленчуци, които ще ви доставят онзи вкус, който познавате от домашните зеленчуци от село. Ето защо не би имало нищо по-хубаво от това да можехте сами да си ги отглеждате и да се наслаждавате на наситения им вкус целогодишно.

Всъщност това е напълно възможно, стига да разполагате с двор. Независимо дали атмосферните условия са достатъчно подходящи за отглеждането на зеленчукова градина, вие можете да отглеждате такава и в подходящата за целта оранжерия.

В случай, че сте решили да се захванете с градинарска дейност и да отглеждате собствените си плодове и зеленчуци, можете да намерите парници и оранжерии на изгодни цени.

Как да изберете подходящите видове оранжерии за вашите нужди

Когато избирате оранжерия е важно да се съобразите със съвкупност от фактори. На първо място е важно да прецените какви култури точно искате да отглеждате и колко голяма реколта се надявате да добиете – това би било от значение за размера на оранжерията или парника.

Друг важен фактор е това дали искате да използвате оранжерията само през определени сезони или целогодишно.

Тук ще разгледаме и кои са основните видове оранжерии, които биха могли да отговорят на вашите нужди и изисквания.

Видове оранжерии

Тунелна оранжерия

Причината повечето градинари да избират тунелна оранжерия е, че тя е изключително универсална и подходяща за всеки сезон. Покритието на този вариант може да бъде от полиетилен, поликарбонат или армофол. Благодарение на тези материали, съоръженията са изключително устойчиви на атмосферните влияния дори през по-студените месеци.

Оранжерията тип тунел може да бъде много обемна и да побира голямо количество реколта, освен това осигурява равномерна изобилна светлина във всяка една своя част.

В случай, че се нуждаете от подобен модел с високо качество, но на изгодна цена, можете да посетите сайта и да разгледате предложенията.

Видове оранжерии от тип къща

Широкоразпространен вариант е конструкцията, наподобяваща къщичка. Тя е подходяща за сезонна употреба, особено през зимните месеци, тъй като покритието и може да бъде както от полиетилен, така и от стъкло.

Прикрепена оранжерия

При този вариант поне една от стените е прикрепена към основната сграда. Тя трябва да бъде разположена от южната страна на сградата, тъй като в противен случай е силно вероятно да не достига достатъчно светлина до растенията.

Този модел е подходящ в по-студените райони, тъй като осигурява по-добро отопление без да са необходими прекалено големи разходи. Все пак не е толкова практичен, колкото тунелната оранжерия или тази тип “къщичка”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *