Термоустойчива боя – къде е необходима

Термоустойчива боя - къде е необходимаМного често в съвременното строителство са необходими материали със специално предназначение и със специфични свойства. Към тези материали се отнася термоустойчивата боя, която трябва да съхрани своите характеристики – физически, защитни и механични, при въздействие на висока температура. Покритието с термоустойчива боя е необходимо не за създаване на блестяща гланцова повърхност, а за защита от висока температура. Затова ако предметът не е подложен на въздействие на високи температури, покритието с термоустойчива боя – това са ненужни разходи. Ако пък предметът се нагрява над 100 градуса боите с алкидни и акрилни свойства стават неподходящи. Тези бои не издържат на въздействието на високите температури и започват да се лющят. Необходими са с друг състав. В термоустойчивата боя е добавена полимерна основа със силиций и пълнители. Оттам и боята може да се справя с корозията, предизвикана от водни пари и химически течности. Органичните полимери от силиконовата група – силиций, кислород, в състава, усилват здравината и противодействат на разрушаването на боята. Производителите проверяват на каква температура издържат термоустойчивите бои. Разчетен е диапазон на въздействие на температурите около 200 градуса. За подобряване на нивото на защита в боята се добавят нови вещества – силициеви смоли с органични полимери. Силицият при взаимодействие с кислород става устойчив на висока температура. Диапазонът температура, който може да издържа такава боя е от 200 до 400 градуса. Покритието от полиорганилоксанови смоли издържа температура до 500 градуса, но краткотрайно.

Сфери на приложение на термоустойчивата боя

Термоустойчивата боя предпазва материалът, който покрива от разрушаване, като с боята могат да бъдат покрити както дървени, така и метални повърхности, а също и повърхности тухли и бетон. Такива бои се използват в промишлеността и в бита. С термоустойчива боя е покрито най-различно оборудване:
 • За борба с пожари;
 • Битови уреди, които се излагат на висока температура – електрически и газови печки;
 • Оборудване за отоплителни системи – камини, комини, котли;
 • Детайли за автомобили – двигатели с вътрешно горене, системи за изгорели газове;
 • Медицински инструменти
Термоустойчивата боя трябва да се използва по предназначение:
 • За защита от високи температури;
 • За предотвратяване на разпространението на огнището на пламъка;

Съвети за боядисване и начини за използване на термоустойчива боя

Работата започва с подготовка на повърхността за боядисване:
 • Почистване на повърхността;
 • Обработване с шкурка, отстраняване на ръждите;
 • Обезмасляване с подходящо средство;
 • Боядисване на повърхността с избраното средство;
Един от приложимите варианти за боядисване е пневматично разпръскване, което позволява да се регулира дебелината на нанасяния слой, но разходът на боя е голям. Съществуват и видове бои, които могат да се нанасят на повърхността, без предварително да се почиства от ръжда. Цената на термоустойчивата боя е висока и затова трябва да се използва само там, където трябва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *