Станете експерт в боядисването у дома

боядисване на дома

В един или друг момент на всеки човек се е налагало (или пък евентуално ще се наложи) да извърши пребоядисване у дома си.

Това може да е свързано с подмяна на интериора на детската стая, може да е с цел освежаване на хола, смяна на дизайна на спалнята, както и с желание да приведем в по-приличен вид терасата.

При всички положения обаче някой ден най-вероятно ще ви се наложи да преминете през това малко приключение.

Ако имате късмет и парите за вас не са проблем, тогава е много лесно. Ще намерите майстор, който бързо и качествено ще измаже всичко, което искате да освежите. боядисване на дома

Ако обаче сте като повечето хора и се опитвате да спестите от където е възможно, тогава вероятно ще се наложи да се заемете сами.

Интересно е, че само по себе си боядисването е много по-сложно като задача, отколкото мнозина предполагат, защото е изключително трудно да се направи качествено.

Равният цвят например е много труден за постигане, а чертите по стената е почти невъзможно да бъдат избегнати.

В първия момент обикновено всичко изглежда добре, но когато боята на следващия ден изсъхне направо можем да се хванем за главата от гледката, която се разкрива пред очите ни.

Да не говорим и за това, че на практика всяка нужда от боядисване си идва и със своята различна нужда от боя.

Така например, за тераса се използват едни продукти, докато за баня са необходими съвсем други. За спалнята и хола нуждата е съвсем различна, а за кухнята зависи от начина, по който я ползвате.

Какви бои да изберем и как да не допускаме грешки в избора, това ще научим с повече детайли на следващите редове.

Каква боя да изберем?

На следващите редове ще разгледаме различните ситуации и помещения, като ще обсъдим подробно къде каква боя е редно да изберем. Така ще сме по-добре подготвени следващия път, в който се стигне до нуждата да направим правилния избор.

За терасата

Терасата е пряко изложена на външните влияния на околната среда и по тази причина за нея е необходим продукт, който да е по-устойчив.

Ако терасата е заградена и има дограма проблемът не е толкова голям, но ако е открита, дори и да е с южно изложение, малко трудно ще остане незасегната от дъждовете и снеговалежите,  които падат.

Ето защо за терасата е подходящо да се използва фасаген Той може да бъде бял или цветен, като изборът зависи изцяло от намеренията ви и това какво искате да постигнете.

Обикновено фасагенът се използва само за външни стени, защото се счита, че в затворени помещения може да бъде вреден за здравето на човека. Тъй като терасата обаче е външна, там той е идеалното решение.

Характерна негова черта е изключителната устойчивост, което кара хората да го използват не само за тераси, но и за всякакви части от външната фасада.

И ако за вътрешната част на дома е малко неподходящ, за открити пространства е незаменим продукт.

За банята

Ако ви предстои да боядисвате банята, тоалетната или пералното помещение, най-добре е да изберете боя със сребърни йони.

Тя е по-скъпа като продукт, но за сметка на това е много подходяща, защото не позволява развитието на мухъл и плесен по стените.

Особено препоръчителна е за тавана на банята, където обикновено се получава конденз и се образуват водни капчици.

Макар че цената на тази боя е по-висока, тя все пак обикновено се поставя на по-малка площ, което до известна степен компенсира това.

Друго приложение на тази боя може да се намери и на някои стени със северно или западно изложение, където се образува влага и където има склонност към поява на мухъл и плесен.

За хола и спалнята

В хола и спалнята е добре да изберете някой висококачествен латекс, който има добри естетически свойства. Все пак се предполага, че тези помещения трябва да изглеждат по-добре и да радват окото.

Латексовите бои са смятани за безопасен избор за нанасяне на затворени пространства.

Разбира се, задължително след мазане трябва да оставите боята да изсъхне добре, а не да използвате веднага помещението.

Запомнете, че никога не трябва да спите в стая, в която има прясно измазани стени, дори и ако ви обещават бързо съхнене в рамките на няколко часа.

За боядисване на кухнята

В кухнята можете да се ориентирате в зависимост от конкретните условия във вашия дом. Тъй като там се приема, че ще се готви, все пак неминуемо ще има някакви изпарения.

Ако вентилацията не е добра, би могло да се стигне до ситуации, в които да се появи мухъл в резултат на невъзможността на влагата да се премахне.

В такива ситуации не е лошо да се спрете на същата боя, която описахме за банята и другите мокри помещения, а именно боя със сребърни йони.

За мебелите

Ако искате да пребоядисате мебели, първо се уверете, че е възможно. Ако са с покритие (кантовани), тогава най-добре да се откажете, защото няма как да се получи.

Ако обаче става дума за дървена или метална мебел, която може да бъде третирана с боя, тогава най-добре изберете блажна боя.

Това е най-доброто решение за този случай. Важно обаче е да знаете, че каквото и да пише на боята, неминуемо трябва да я изчакате да поизсъхне поне един – два дни.

Много продукти, които се предлагат като бързо съхнещи, гарантират пълно изсъхване за около 4 часа.

Това може и да е така, но тук става дума само за боядисване в определени условия. Освен това, бързото изсъхване е възможно само и единствено ако сте нанесли само една ръка от боята.

Как да измажем по-добре?

Измазването не е лесно дори и ако сте избрали подходящите продукт. За него си има правила и условности, с които е добре да се съобразим. Ето какво може да се каже за измазването когато вече разполагане с подходящата боя.

С четка или с валяк?

Ако има възможност за избор, тогава винаги се спирайте на възможността да измажете с валяк. Той обикновено нанася цвета много по-равномерно и безпроблемно, а поърхността изглежда много по-естетична.

Четката е предназначена за местата, на които валякът не е удачен, като например ъгли или каси на врати. На тези места съвсем естествено няма как да се използва валяк, като според конкретния случай е най-добре да се избере по-голяма или по-малка четка.

Бързо или бавно?

Много хора считат погрешно, че бавното измазване е по-качествено. Това обаче малко се разминава с реалността. За да измажете добре, то първо трябва да покриете с някакъв найлон всички повърхности около вас, което няма да позволи да се зацапа наоколо.

След като вече сте покрили, облечете дрехи за работа. Изберете нещо, което ще може да се цапа на воля и без да ви е мъчно за дрехата след това.

Когато сте изпълнили тези заръки започнете да боядисвате много бързо без да допускате забавяне. Качественото боядисване се получава когато наоколо се образуват малки пръски от боята.

За това е и препоръката да покриете всичко наоколо възможно най-добре.

Направо или настрани?

Съществува една заблуда, че боята трябва да се нанася само отгоре надолу. Реално, най-добрия и плътен цвят, който няма да има досадни черти и следи, се получава когато боядисвате нагоре – надолу и на кръст като буквата Х.

Тогава боядисаната с валяка повърхност е най-плътно покрита.

Как да разредим боята?

При боядисване с латекс, е добре да разредите с малко вода за да се получи по-добър резултат. За целта обаче има и една особеност. Когато разтваряте боята, разтворете цялото количество накуп в подходящ съд.

Имайте предвид, че ако разредите една част от боята, а след това разредите друга част, вие никога няма да постигнете съвсем същата гъстота и в резултат стените ви могат да придобият различен цвят

Comments 1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.