Топ 3 предимства на инверторния климатик

Строеж - климатик, инверторен, недостатъциПри покупка на климатик е необходимо да имаме някои технически познания. По какво именно сплит системата се отличава от моноблока, подава ли се по тръбите чист въздух, не е ли опасен плазменият филтър.

Но един от най-честите въпроси – какво е това инвертор?

Инверторните климатици плавно регулират производителността. Обикновеният климатик често се включва и изключва, а сплит системата с инвертор работи непрекъснато, като променя мощността си в зависимост от условията. Не само шумът е по-малко, но се спестява и енергия.

Изобретението на Toshiba набира популярност

Именно през 1980 г. е създаден първият в света инверторен климатик. Неотдавна японският климатик награждава Toshiba Carrier Corporation. Наградата „Стъпка напред в електрониката” се връчва от института за най-важните открития и разработки в тази област за целия 20-ти век. Инверторната технология е призната за една от революционните за климатизиране на въздуха. Комерсиалният климатик с инвертор е пуснат през 1980 г., а още през 1981 г. се появяват битови инверторни климатици. Сега повече от половината от климатиците по света и до 90% в Япония са от инверторен тип. Повечето климатици, които се продават днес у нас са инверторни. Инверторните сплит системи могат да работят на всякаква мощност, като се започне от 800 вата и се стигне до 4.1 киловата. Климатикът бързо охлажда или загрява стаята, а след това продължава да работи на минимална мощност, като безшумно и точно поддържа температура.

Предимства на инверторния климатик

1. Комфорт – желаната температура бързо се достига и се поддържа постоянно 2. Икономия – енергия, благодарение на точно цифрово регулиране на мощността и ефективен компресор за постоянен ток; 3. Надеждност и по-тиха работа, благодарение на изключване на циклите на включване и изключване на компресора;

Недостатъци на инверторния климатик

Както и всяка друга технология, инверторното управление има недостатъци. За купувача на битов климатик най-забележимият недостатък – това е цената. Инверторът е по-скъп от обикновения климатик, макар и с развитието на технологиите разликата в цената да се понижава и сега е около 1000-1200 лева. Освен това, сложният електронен блок в инверторния климатик е по-чувствителен към промените на напрежението в мрежата. И накрая, външният блок е по-тежък от този на обикновен климатик с 20-25%. Но без проблеми се монтира на стена на стена от панел или тухлена.

Съвети за покупка на инверторен климатик

1. Ако парите за климатика не са много не купувайте най-евтиния инвертор

По-добре изберете качествен обикновен климатик без инвертор и с минимален набор от функции, но на известен производител с добра репутация.

2. Ако сте избрали инверторен климатик, вземете с един размер по-голям;

3. Климатикът трябва да се монтира от професионалисти;

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *